top of page
Sök
  • Skribentens bildMartin Abenius

Kompetens är rena vinsten!


Jag funderar ofta på vad som gör den ena så extremt framgångsrik och den andra mindre framgångsrik. Vad kännetecknar en vinnande kultur?

Jag har ställt frågan till personer i den första kategorin, alltså, vad är det som gör dig/er till vinnare?

Svaren brukar variera, någon säger tur (och drar på smilbanden), andra säger bra produkt och någon säger att de bara är bäst…

Men de har en sak gemensamt, de försöker inte vara bäst på allt, snarare tvärtom, de nöjer sig med att var bäst på en sak. Fokusera!

Jag träffade en fotbollstränare som vunnit ett flertal titlar och verkar ha en makalös förmåga att vinna matcher. Hur bygger man ett lag som trots allt består av många individer? ”– Det handlar om att vara kompetent på olika områden, någon är grymt bra på att göra mål, någon gör smörpassningar och någon är grym på att bryta ett anfall.¨

Om alla i fotbollslaget är absolut bäst inom sitt område och dessutom har en fantastisk förmåga att samverka, då är det inte svårt att vinna.

Se hela laget som en och få den att fungera som en enhet. Ju bättre varje individ är på att sköta sitt arbete, desto större sannolikhet är det att laget blir framgångsrikt.

Att skapa en kultur att vinna är en viljeyttring, att utveckla kompetensen är ett sätt att faktiskt kunna, toppat med goda ledare är det de som får det att ske.

Hur omsätter man detta till företagandet? Man har ju den kompetens man har. Är det så? Det är ju delvis sant, men kompetens är inget statiskt begrepp, den kan och skall utvecklas.

Medarbetarens kompetens är den viktigaste regulatorn för lönsamhet. Men det är ju så dyrt att kompetensutveckla säger en del – tänk ifall vi kompetensutvecklar vår personal och de slutar: Tänk om vi inte kompetens utvecklar - och de blir kvar…

Reaktiv kedja av framgång

Vi går tillbaks till fotbollslaget. För att vinna en match så krävs det en mängd av åtgärder. Det handlar om att känna sin motståndare, men främst att känna sitt lag. Vilka lagdelar passar bäst för att möta en viss typ av motståndare? Alla lagdelar är specialister på sitt område, vissa passar bättre vid en viss typ av spel. Det lag som har den bästa samlade kompetensen vid varje specifikt tillfälle vinner matchen. Alla lagdelar bidrar till vinsten. Ju vassare lagdelar, desto större chans är det att vinna.

På samma sätt bygger du en vinnande kultur i ditt företag, rekrytera, kompetensutveckla och utveckla ledarskapet så vinner du också matcher i form av en ökad vinstmarginal på sista raden.

Rocket science – nja, snarare bondförnuft!

 


37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page