top of page
Sök
  • Skribentens bildMartin Abenius

Respekt för kandidaten och kundens varumärke


Häromdagen hade jag ett samtal med en mycket kompetent och erfaren person som var så besviken över hur han behandlats i en rekryteringsprocess. Eftersom jag i högsta grad arbetar i branschen fick jag ”klä skott” i största allmänhet, och jag skämdes å branschens vägnar.

Låt oss kalla honom Nils, en man i 50-årsåldern med ett gediget CV. Fram tills helt nyligen var han en uppskattade medarbetare i ett stort internationellt bolag, företaget hade gått igenom en större omorganisation och hans tjänst blev flyttad utomlands. Han erbjöds en fortsatt anställning om han kunde tänka sig en flytt till huvudkontoret i Tyskland. Han avböjde och blev så att säga ”between jobs”. Han sökte ett antal jobb, men blev också kontaktad av diverse rekryterare. Nils blev särskilt intresserad av en tjänst där han blev uppvaktad av en ivrig rekryterare. Han ombads skicka in sitt CV och för processens skull blev han också ombedd att fylla i rekryteringsfirmans webbaserade formulär. Sen hände ingenting, och ingenting. Efter några veckor ringde han upp rekryteraren som gladeligen informerade att man var mitt uppe i processen. Tiden gick och Nils fick andre jobberbjudanden men hade ändå tankarna kvar på det uppdrag han faktiskt kände starkt för och som till 110% passade med hans kompetens och erfarenhet. Han ringde och skickade mail men fick inget svar och började så småningom släppa tanken på den tjänsten.

Efter två (!!) månader så fick han ett datorgenererat mail med följande text;

"Hej Nils

Angående tjänsten du sökt.

Vi har fått in många intressanta ansökningar och har denna gång valt att gå vidare med andra kandidater. Vi hoppas att du även i framtiden besöker vår hemsida och inte tvekar att söka när en intressant tjänst dyker upp.

Med vänliga hälsningar"

Mailet var inte ens från företaget ifråga utan kom från programvarans leverantör och gick inte att besvara…

Dessbättre hade Nils redan fått ett annat jobb och är nöjd med sin tillvaro, men han kunde ändå inte släppa tanken på hur dålig denna process var. Nils beslöt sig för att ringa till den rekryterande chefen för att delge sina erfarenheter. En något förvånad chef satt tyst i telefonen efter Nils berättelse, det var nämligen han som tipsat rekryteraren om Nils och undrat varför han inte fick se Nils som slutkandidat! Han fick en ursäkt och senare en förklaring;

Rekryteringsföretaget arbetade med olika konsulter i processen. Huvudansvarig konsult var den som sålt in rekryteringstjänsten, när uppdraget var påskrivet och klart hade en ”researcher” (en 22-årig student som läste PA-linjen) sökt på LinkedIn och fått ihop en lista med ett antal namn. Denna lista lämnades till en ”Talent Acquisition Researcher” som var den som ringde upp Nils och bad honom skicka in sitt CV och fylla i uppgifterna i webbformuläret. Utöver detta så fanns det möjlighet att söka tjänsten direkt till rekryteringsföretaget och dessa ansökningar hanterades av en ”executive recruiting specialist”. Eftersom alla ansökningar sorterades genom den webbaserade rekryteringsdatabasen så gjordes även urvalet från samma databas. Man kallade det för ”rättvis rekrytering” där datorn gjorde urvalet baserat på vad du skrev in i formuläret. Och det var här Nils gjorde sitt misstag, han trodde givetvis att han var intressant eftersom han blivit uppringd och uppmanad att skicka in sina uppgifter. Att fylla i sitt CV i ett datorformulär när han redan har det nedskrivet på sitt CV kändes liksom inte nödvändigt. CV hade han bifogat som ett dokument.

Så vad fick egentligen kunden ut av detta moderna ”rättvisa” rekryteringsföretag? Jo, en lista på kandidater som var bäst på att fylla i ett datorformulär. Men det var ju ett ”search-uppdrag”? Jo, det var den 22-åriga studenten som kollade igenom LinkedIn och ytterligare en person som aldrig någonsin hade träffat uppdragsgivaren eller hade en aning om uppdragets natur, fick i uppdrag att ringa dessa personer och uppmanade dem att söka jobbet!

Och med en röd bock i boxen ”avslag” i databasen så skickades 173 mail med samma text till de som visat intresse för tjänsten. Mail som inte gick att svara på…

Och kunden trodde att de fått en personlig tjänst av ett rekryteringsföretag som hade en fin adress, men i själva verket fått 173 förbannade och förödmjukande kompetenta personer som aldrig någonsin igen vill ha med det företaget att göra igen.

Mitt råd till dig som vill göra en rekrytering där du kan förvänta dig många ansökningar, skaffa dig ett bra rekryteringsverktyg. Det finns många bra på marknaden. Ju mer detaljerad information som du begär av de som söker jobbet, desto lättare har du att sortera ut dina slutkandidater. Denna process kan du sköta helt själv utan inblandning av konsulter. Om du vill ha hjälp med personliga utvärderingar så finns det bra kompetens på marknaden, vi erbjuder den tjänsten.

Om du behöver hjälp med att rekrytera personal där det är brist på kompetenta personer då är det en annan process du är ute efter. Då är det ren ”headhunting” som krävs, och den processen innefattar många delar. En viktig del är ”employer branding” där vi skall försöka svara på frågan ”Varför ska jag jobba hos er?” utifrån arbetstagarens perspektiv. Vi blir en del av ert varumärke, vi förstärker det och då krävs det en bra förmåga att sälja in tjänsten på ett trovärdigt och seriöst sätt. Det är det som skiljer sig från det traditionella rekryteringsföretaget som bara tar de enkla uppdragen som till största delen handlar om selektion.

Mitt råd till dig som söker ett intressant jobb. Ta reda på vilket rekryteringsföretag som har uppdraget, se till att rekryteringsföretaget ger dig full information om processens alla steg, vilka personer som är inblandade och hur tidsplanen ser ut. Om du blivit kontaktad, se till att du får reda på vad som sker härnäst och vem du kan kontakta. Håller de inte tidsplanen, ring och fråga vad som sker. Får du inte vettiga svar, eller inga svar alls, ta direktkontakt med uppdragsgivaren och delge dem dina synpunkter.

En dålig rekryteringsprocess drabbar inte bara dig, det drabbar rekryterande företag som för dyra pengar får ett dåligt rykte som sprider sig som en löpeld.

En bra rekryteringsprocess är ett hantverk baserat på lång erfarenhet – tro inget annat!


92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page